Детска градина Ханс Кр. Андерсен

Само на няколкостотин метра от морската градина, само на няколко минути път от централната градска част на Бургас се намира една от най-добрите детски градини в региона. С уникалната си структура, неповторимо богатия си интериор, Детска градина „Ханс Кристиан Андерсен” предлага отлични условия за отглеждане и възпитание на Вашите деца!

Детска градина “Ханс Кристиан Андерсен” се намира в ж. к. “Лазур” – централен жилищен комплекс на град Бургас, в непосредствена близост до морето и Приморския парк. Построена е през 1977 г. Разположена е в три самостоятелни павилиона, административна сграда, кухненски блок и филиал. Сградите на основната детска градина и филиала отстоят на малко разстояние една от друга. Дворовете им са обширни, с богата зелена растителност и оформени площадки, удовлетворяващи нуждите на децата за игри на открито. Изграден е микростадион за физическа и спортна дейност, основно ремонтиран по програмата на Община Бургас за публично-частно партньорство за реализация на малки благоустройствени проекти през май 2009 г. През 2010 година по Оперативна програма "Подобряване на образователната инфраструктура в Община Бургас" се извършиха вътрешни и външни ремонтни дейности на сградите във централната детска градина, осигуряващи комфортна, модерна и достъпна образователна среда за всички деца. Реконструиран е плувния басейн, в който се провеждат занимания по спорт плуване за деца на 5 и 6 години. През 2018 г. отвори врати обновената сграда на филиала.

Детска градина “Ханс Кристиан Андерсен” е общинска детска градина за 420 деца от 3 до 7 години, разпределени в 16 групи по възраст, от които 4 групи в сградата на филиала. По тези показатели детската градина е най-голямата в град Бургас. Всяка група разполага с добре обзаведени занимални, спални и игрални помещения, в които са обособени разнообразни кътове за занимания и игри, провокиращи творческото въображение на децата. 

Филиала на Детска градина „Ханс Кристиан Андерсен“ е построен през 1971 г. и е открит за работа през 1974 г. В началото е функционирал като самостоятелна градина – 8-ма ЦДГ гр. Бургас. При откриването са работили 4 групи. През 1976 името се е променило на ЦДГ № 8. През 1997 г. групите намалят на 3. През 1993 г. ЦДГ № 8 и ЦДГ №18 и се обединяват в ЦДГ № 2”Лазур” и ЦДГ № 8 става филиал. През 2016 г. групите намалят на 2 и филиала е затворен за ремонт.

През 2018 г. отвори обновената сграда на филиала. Модерната сграда разполага с 4 групи, физкултурен салон, сцена, стая за индивидуална работа, стая за изкуства, административен блок, медицински кабинет. В просторния двор всяко група има собствена площадка. Има изграден микро стадион.

Колектив

В Детска градина “Ханс Кристиан Андерсен” работят и творят специалисти, които уважават детската личност. Директор, квалифициран екип от 32 специалисти по предучилищна педагогика, един учител по музика, един учител по физическа култура и спорт - плуване, един заместник директор по учебна дейност, логопед, ресурсен учител, главен счетоводител, три медицински специалисти, административен и непедагогически персонал. Служителите полагат усилия за оформянето и поддържането на спокойна, уютна и развиваща среда, в която всеки ден да бъде различен и изпълнен с полезни и приятни часове за децата.

Химн на Детска градина “Ханс Кристиан Андерсен”

Детски рай

Химн на Детска градина “Ханс Кристиан Андерсен”

Във лазурен морски град има малък слънчев свят.

Пълен той е със мечти и богат е на игри. 

И къде е този рай, хей, приятелю, познай?

Где сред радост и игри преминават наш'те дни.

Детската градина знай, там е тоз лазурен рай.

"Андерсен" се тя нарича, все деца към нея тичат.  

Текст и музика: Огняна Георгиева

 

Режим

Детска градина “Ханс Кристиан Андерсен”  работи целогодишно при 5 дневна работна седмица.

Работното време на детската градина е от 6.30 до 18.30 часа. Родителите задължително прибират децата си до края на работното време на детското заведение. Приемането на децата в групите става всеки ден от 7.30 часа до 8.45 часа. След този час децата влизат в режимни моменти и не е желателно те да бъдат нарушавани. В тези случаи учителките и медицинските сестри имат правото да откажат прием на детето.

Централната детска градина е оборудвана със система за достъп, която автоматично се заключва от 9.00 до 16.00 часа.

Допълнителни занимания

Детската градина е общинска предучилищна възпитателна институция. Освен задължителната образователна програма в Детска градина “Ханс Кристиан Андерсен” са организирани допълнителни занимания, извън държавните образователни изисквания. Те се провеждат на територията на детската градина и филиала веднъж седмично, срещу заплащане от родителите от фирма, с като Община Бургас сключва договор.

Допълнителните дейности, извън държавните образователни стандарти се избират по преценка, интерес и желание на родители и деца.

Следвайте нашият YouTube канал ТУК

Контакти:

Директор: 056/832078

Администрация: 056/816322

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.